Stagiairs ervaren discriminatie

Het is steeds lastiger om een stageplek te vinden. Naast dit probleem ervaren stagiairs tijdens de sollicitatie vaak discriminatie. Uit de jaarlijkse Landelijke Stage Enquête van stagemotor.nl blijkt dat bijna 1 op de 5 studenten last heeft gehad van discriminatie.

Vormen van discriminatie

discriminatieDiscriminatie is een breed begrip. Uit het onderzoek blijkt dat onder stagiairs verschillende vormen van discriminatie voorkomen. Discriminatie door afkomst kwam het meest voor (23%). Door buitenlandse namen of door een buitenlandse uitstraling hebben stagiairs het gevoel dat ze onterecht afgewezen worden.

Andere vormen van discriminatie komen ook voor, zo blijkt uit het onderzoek. 14% van de ondervraagden zei dat ze gediscrimineerd werden vanwege de opleiding die ze volgden of de school waarop ze zaten. Op de derde plek (11%) stond vriendjespolitiek.

Discriminatie voorkomen

Van de gediscrimineerde stagiairs heeft 17% actie ondernomen om discriminatie in het vervolg te voorkomen. De helft hiervan veranderde zijn of haar naam in een sollicitatiebrief en de andere helft deed zich tijdens het sollicitatiegesprek anders voor. Blijkbaar vindt een deel het nodig om te liegen om zo discriminatie te voorkomen.

Stageplek vinden is moeilijk

Uit de enquête blijkt verder dat het vinden van een stageplek moeilijk is. Een student begint zo’n twee tot drie maanden van tevoren met zoeken. Uiteindelijk is 12% van de studenten te laat met het vinden van een stageplaats.