Stageplek Stappenplan

Stap 1: Weet hoe je aan een stageplek komt

Via: nsmbl.nl

Via: nsmbl.nl

Vraag op school wat de regels zijn voor een stageplek. Op sommige scholen mag je zelf een stage zoeken, en soms doet de school dat. Zelf kiezen kan op de volgende manieren:

  • Je mag helemaal zelf een stage bedenken. Vraag wel altijd na of de plaats die je bedacht hebt geschikt is.
  • Je school heeft een lijst met stageplaatsen waaruit je kunt kiezen.

Stap 2: Bekijk vacaturebanken

Als je zelf een stageplaats mag zoeken, kun je kijken bij vacaturebanken. Dit zijn websites waar je beschikbare stageplaatsen kunt vinden. Kijk hiervoor op vrijwilligerswerk.nl.

Stap 3: Vraag landelijke organisaties

via: anwb.nl

via: anwb.nl

Sommige landelijke organisaties, zoals de ANWB, het Rode Kruis en Scouting Nederland bieden maatschappelijke stages aan. Neem contact op om te vragen of ze nog stageplekken hebben.

Stap 4: Ken de regels

Er zijn een paar regels waaraan je stageplaats moet voldoen:

  • Je moet iets doen voor mensen die dat nodig hebben, zoals ouderen, zieken, kinderen, asielzoekers of gehandicapten. Je mag bijvoorbeeld ook een speeltuin in de buurt opknappen.
  • Je mag niet betaald krijgen voor de maatschappelijke stage.
  • De meeste maatschappelijke stages doe je bij een niet-commerciële organisatie (oftewel non-profit), zoals een vrijwilligersorganisatie of een zorginstelling.
  • Een maatschappelijke stage kan ook een maatschappelijk project van een (commercieel) bedrijf inhouden. Dit betekent dan dat het bedrijf met dit project géén winst maakt.

Stap 5: Zoek een stage die bij je past

Het is belangrijk dat je een maatschappelijke stage doet die bij je past. Dan is de kans het grootst dat je het leuk vindt en dat je stage goed verloopt. Om erachter te komen wat voor soort stage bij je past, kun je een testje doen, bijvoorbeeld op deze website.

Stap 6: Bereid je voor op het eerste telefoongesprek

Als je weet waar je stage wil lopen, bespreek je eerst met je school of die plaats geschikt is. Spreek dan ook af of jij de stageplaats belt, of dat school dat doet. Bel je zelf, bereid het telefoongesprek dan goed voor, met een leraar op school of met je ouders.

Tips voor het zoeken naar een stageplaats: