maatschappelijke stage

Wat is de maatschappelijke stage?

via: epilepsiefonds.nl

via: epilepsiefonds.nl

Alle leerlingen die vanaf schooljaar 2011-2012 zijn begonnen met het voortgezet onderwijs (praktijkonderwijs, vmbo havo en vwo) moeten een maatschappelijke stage doen van minstens dertig uur. Vanaf schooljaar 2014-2015 is dit niet meer verplicht. Scholen mogen dan zelf bepalen of de maatschappelijke stage onderdeel uitmaakt van het lesprogramma.

Maatschappelijke stage gaat om het doen van vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bij een vrijwilligersorganisatie, zorginstelling, maatschappelijke organisatie of vereniging. Je krijgt er niet voor betaald, omdat het erom gaat dat je iets voor een ander doet.

Tips & tricks

 • Tijdstip

  Bedenk van tevoren goed op welke dagen jij stage kunt lopen. Als je eenmaal afspraken gemaakt hebt, kun je die niet meer afzeggen. Weet dus goed wanneer je naar school moet, wanneer je je hobby’s uitoefent enzovoort.

 • Maak tempo

  Heb je via internet een leuke stageplaats gevonden? Wacht dan niet te lang met contact opnemen met de organisatie. Voor je het weet is de klus afgelopen of is de stage aan een ander gegeven.

 • Ziek?

  Als je ziek bent, bel je niet alleen naar school, maar ook naar de stage-instelling. Het is niet de bedoeling dat ze daar voor niets op je zitten te wachten. Als je een stage doet met klasgenoten, licht je ook de andere leden van je groepje in, zodat iedereen op de hoogte is.

 • Spijbelen?

  Het kan gebeuren dat je echt iets heel belangrijks moet doen en je een keertje niet naar je stage kunt. Geef dat op tijd door aan je begeleider. Zo kan hij vervanging regelen en dan staan er geen kinderen, bejaarden of dieren op je te wachten.

Laat een reactie achter

*